Statement

Sjoerd Riddersma 1965


“Er zit meer kracht in weinig vertellen dan in veel vertellen”

Mark Rothko

 

Zoals veel kunstenaars heb ik veel kunst gezien en vele invloeden binnen gelaten. En ik weet dat de reis nog niet ten einde is. Elk werk dat ik maak, zal leiden naar een volgend werk. Die weg ligt duidelijk voor me, de bestemming niet. Ondanks alle invloeden wil ik me niet vastpinnen op een stijl.  “Stijl is bedrog, het verlangen om een stijl te ontwikkelen, is een apologie voor angst” (Willem de Kooning).  Een stijl ontwikkelen is vooralsnog niet mijn bestemming.

Wat zichtbaar moet zijn in mijn werk is de reis. In die reis word ik buiten de kunst beïnvloed in mijn hele zijn; o.a. door natuur, religie en de mens die ik ontmoet. Daardoor  realiseer ik me dat mijn werken vooral ook biografisch zijn. Dat is ook de kracht, ze zijn van mij.

Schilderen doe ik naast mijn werk als Maatschappelijk werker. Schilderen doe ik vanaf kind, in alle jaren. Vanaf de jaren negentig heb ik les gehad van diverse Zeeuwse kunstenaars: Trees Verwilligen, Theo Jordans en Ton Lampers. Sinds 2005 volg ik lessen op de Stedelijk Academie voor  Schone Kunsten in Eeklo, bij Nico de Guchtenaere en Frederick van Dijck. In 2007 heb ik de Lampeart prijs, in Eeklo gekregen.

In 2011 ben ik afgestudeerd in Eeklo.Uit het jury rapport : De jury stelt een mooie totaliteit vast, met een overtuigende, spontane manier van toets zetten. Het plastisch verwerken van de dingen verwordt tot een fragiliteit met een poëtische inslag. Wellicht dankzij het uitgebreide schetsen wordt er een interessante veelzijdigheid in het minimalisme gecreëerd.